Згідно Закону України 3651-д орган місцевого самоврядування «Степанівська громада» (код ЄДРПОУ: 24911628) був реорганізований і увійшов до складу Олександрівської громади

Для можливості відновлення сайту дзвоніть за телефонами: (0432) 55-43-69 - Метастудія (Вінниця)
Starostat.org.ua - розробка веб-сайтів для старостинських округів ОТГ України
Степанівська Перша сільська об'єднана громада

Приазовського району

Історія Степанівської Першої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів

Дата: 21.05.2019 15:28
Кількість переглядів: 589

Степанівська Перша ЗОШ. Сучасний вигляд

Степанівка Перша – це наша рідна земля, домівка, рідний край, де лагідний і ніжний шепіт колосків, заспокійливий плескіт хвиль Азовського моря. Це наше родинне вогнище з його славною історією, мудрими, талановитими людьми. Село засноване у 1862 році. З поступовим розвитком села зростає інтерес і до освіти. В 1877 році в село привезли першого учителя, який навчав дітей грамоти. Будівлі школи в Степанівці Першій не було і діти навчалися у звичайній селянській хаті. Через погані побутові умови учитель від’їжджає із села. В 1891 році в селі збудовано першу школу. Постійного вчителя не було і тому всю систему освіти дітей очолив місцевий батюшка. До революції в Степанівці Першій вже існує дві школи: одна – земська, а друга – приходська. В них працює 4 учителя.

Період нової економічної політики характеризується політикою українізації. При школі організовуються гуртки по вивченню української мови, навчання в школі теж проводиться українською мовою. Селянські діти навчаються в початковій школі, а для дорослого населення організовуються лікбези. В 1930-х рр. в селі відкрито семирічну школу. Серед селян отримали спеціальну освіту 12 вчителів.


Будівля Степанівської довоєнної школи

На уроці (1940 р.)

Але віроломний напад фашистської Германії на нашу Батьківщину в 1941 році перервав мирний хід життя і жителів села Степанівка Перша. Зайнявши село у вересні 1941 року гітлерівці закривають школу і створюють там свій штаб. Лише після закінчення війни школа знову відкриває свої двері для учнів. Організацію навчально-виховного процесу бере на себе директор школи Павлов Остап Карпович. В 60-х рр. ХХ ст. в селі повністю ліквідовано безграмотність. Директором школи в цей період був Мілусь Григорій Лазарович, ветеран Великої Вітчизняної війни, старший технік, лейтенант авіаційної служби. Колегам він запам’ятався як спокійний та врівноважений керівник. 10 січня 2014 року Григорій Лазарович пішов від нас на 103-му році життя.


Мілусь Григорій Лазарович

В 1970-му році двері гостинно відкриває нова будівля школи, в якій самовіддано працюють кваліфіковані педагоги під керівництвом Похвалітової Світлани Іванівни.

У1985 році в школі відкривають історико-краєзнавчий музей, засновником якого був  вчитель історії Шелудько Павло Данилович. В музеї велика кількість експонатів, які можуть розповісти про заселення села, побут перших жителів, про події Великої Вітчизняної війни, відомих односельців. Деякі експонати знайдено на березі моря, Молочного лиману, інші віддавали мешканці нашого села. Так, загальними зусиллями, заснували цей музей, аби зараз, через стільки років, ми могли не лише почути, а й побачити всі ці речі і уявити як же жили наші діди та прадіди.

Але найбільшого розквіту школа досягла у 90-х рр. ХХ ст. 1993 рік ознаменувався тим, що Степанівська Перша 9-річна школа отримала статус загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів. Окремо хотілося б зупинитися на діяльності людини,    якої вже немає поруч з нами – це Ріжко Олександр Володимирович, директор Степанівської Першої загальноосвітньої школи з 1988 року. Завдяки йому школа отримала перший комп’ютерний клас, а в 2012 році змінила своє обличчя – засяяла новими віконними блоками. Олександр Володимирович був життєрадісною, активною, цілеспрямованою людиною, депутатом районної ради. Багато сил та терпіння віддав Олександр Володимирович своїй основній діяльності – навчанню та вихованню підростаючого покоління, і діти вдячні йому за це. В пам’яті і серцях школярів, 


Ріжко Олександр Володимирович

педагогічного колективу назавжди збережеться образ цієї світлої людини, мудрого керівника,  Професіонала з великої літери.

Наприкінці 2012 року на посаду директора було призначено Буняк Людмилу Сергіївну високоосвічену, енергійну, принципову, вимогливу до себе і надзвичайно працездатну. Вона теж не гає часу і робить все для розвитку

школи. Під її керівництвом працює творчий колектив педагогів, які дбають про розвиток і навчання підростаючого покоління.


Педагогічний колектив Степанівської Першої ЗОШ

Вчителі школи досягли вагомих результатів у своїй роботі. Подяками за високе служіння обраній справі були нагороджені:

  1. Віхляєва Надія Демидовна. Пенсіонер, в минулому вчитель, з 1971 по 1990 роки секретар сільської ради.
  2. Яковенко Віра Іванівна. Пенсіонер, в минулому вчитель, з 1990 по 2006 рік секретар сільської ради.
  3. Петрова Надія Дмитрівна. Пенсіонер, в минулому вчитель молодших класів.
  4. Ріжко Олександр Володимирович. Директор Степанівської загальноосвітньої школи, депутат районної ради. Нині покійний.
  5. Усова Катерина Максимівна з 1956 по 1989 рік учитель молодших класів Степанівської школи.

Теперішнім вчителям теж є чим пишатися. Грамотами відділу освіти за високий професіоналізм були нагороджені:

  1. Буняк Людмила Сергіївна, директор школи, вчитель української мови та літератури.
  2. Цикалова Світлана Юріївна,заступник директора з навчально-виховної роботи, вчитель початкових класів.
  3. Бихкало Інна Миколаївна, вчитель географії та біології.
  4. Присяжнюк Андрій Леонідович, вчитель фізики та інформатики.
  5. Шелудько Валентина Миколаївна, вчитель математики.
  6. Охріменко Олександр Вікторович, вчитель трудового навчання.
  7. Цикалова Світлана Юріївна, вчитель початкових класів.
  8. Зінченко Рита Миколаївна, вчитель початкових класів.
  9. Журавльова Ірина Олександрівна, вчитель історії.
  10. Павленко Яна Володимирівна, заступник директора з ВР.

Серед вихованців школи люди різних професій, але особливо пишається школа випускниками, які стали відомими за межами села. Це – Міщенко Д. О. - відомий письменник України, Член спілки письменників, ветеран Великої Вітчизняної війни, учасник битви за Сталінград. Це і І. М. Галь -  професор Київського інституту народного господарства, ветеран Великої Вітчизняної війни, брав участь у боях за визволення Севастополя. І Г. М. Антоненко – заслужений артист УРСР.


« повернутися

Веб-сайти для громад України - GROMADA.ORG.UA Веб-сайти для районних державних адміністрацій України - RDA.ORG.UA Веб-сайти для районних рад України - RAYRADA.ORG.UA Веб-сайти для відділів освіти та освітніх закладів - OSV.ORG.UA Розробка офіційних сайтів державним організаціям


офіційні сайти «під ключ»
для органів державної влади

Розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування
Пропонуємо веб-платформи по створенню власного веб-сайту державним органам влади, органам місцевого самоврядування та державним установам
Gromada.org.ua, Starostat.org.ua, Rayrada.org.ua, Rda.org.ua, Osv.org.ua

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано